Op de stadsboerderij Landzigt in Leidschenveen-Ypenburg en de Herweijerhoeve in Escamp zijn schapen met het blauwtongvirus ontdekt. Dat schrijft wethouder Robert Barker van Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu in een brief aan de gemeenteraad van Den Haag.
Blauwtong is een virusziekte die voorkomt bij herkauwers. Vooral schapen kunnen hier ernstig ziek door worden en eraan overlijden. De ziekteverschijnselen zijn onder meer koorts, niet willen eten en een blauwe tong. De ziekte gaat na lange afwezigheid sinds vorig jaar weer rond in Nederland. Inmiddels zijn in grote delen van Nederland besmettingen gemeld. Het is de eerste keer dat het virus zich voordoet op Haagse stadsboerderijen.
Alleen knutten (kleine muggen) kunnen het virus overbrengen. Zieke dieren kunnen elkaar niet besmetten en het virus is ook niet overdraagbaar op mensen. "Er is dus geen gevaar voor bezoekers of medewerkers van de stadsboerderij, voor omwonenden en de volksgezondheid in het algemeen". aldus wethouder Barker.
In Den Haag bevinden zich tien stadsboerderijen met in totaal circa honderd volwassen schapen en lammeren. Inmiddels zijn alle schapen, geiten en koeien van de Haagse stadsboerderijen gevaccineerd tegen het blauwtongvirus. De vaccinatie helpt het aantal besmettingen te beperken en de ziekteverschijnselen bij besmette dieren te verminderen. Helaas biedt vaccinatie geen garantie om besmetting te voorkomen en kunnen ook gevaccineerde dieren nog steeds ernstig ziek worden.
Geen geneesmiddel
Er bestaat geen geneesmiddel voor blauwtong. Als gevolg van de ziekte hebben de dieren weinig eetlust waardoor ze verzwakken. De besmette schapen krijgen onder meer pijnstilling en extra energierijke voeding. De schapen van beide stadsboerderijen zijn in een aparte weide gezet. Op deze manier krijgen de schapen rust en kunnen de beheerders van de stadsboerderij de dieren goed in de gaten houden.
Bezoekers van de stadsboerderij worden geïnformeerd door de beheerders. Op stadsboerderij Landzigt is bij de weide een bord geplaatst om bezoekers erop te attenderen dat de schapen ziek zijn. Op de Herweijerhoeve is geen apart bord geplaatst. De schapen staan hier uit het zicht in een weide die niet toegankelijk is voor bezoekers.